Publicaties in bladen

Klik op de afbeelding voor het volledige artikel.

img_4521Langdurig ziek zijn hoeft voor kinderen niet te betekenen dat ze het contact met school verliezen. Met de digitale Klasgenoot doet de 10-jarige Ian zoveel mogelijk met de lessen mee.

IMG_2353Merel, Emma en Pat werden geboren als man, maar gaan door het leven als vrouw. Wat voor invloed heeft dat op hun gezinsleven? “Mijn dochter zei: Als jij een meisje wilt zijn, dan wil ik je vriendin zijn.”

IMG_2312
Prenatale tests zijn niet zonder risico’s. Sinds kort is er in Nederland een bloedonderzoek dat geen kans op een miskraam geeft.

Leef het leven nu!
Een dodelijke ziekte is het laatste waar je aan denkt als je Laura ontmoet: een mooie meid in skinny jeans. Toen bleek dat de kanker was uitgezaaid, stond haar besluit vast: geen behandelingen, maar kwaliteit van leven.

De wiet groeit naast de wasmachineIn de bijkeuken, op zolder, in de slaapkamer -achter menig onschuldig ogende gevel gaat een hennepplantage schuil. Een paar honderd euro per maand is toch een leuk extraatje als er kinderschoenen nodig zijn.

Jonge ploetermoeders redden het zelfVoor allemaal is het schrikken als de zwangerschapstest positief blijkt. Een abortus wordt overwogen, maar niet uitgevoerd. Drie tienermoeders vertellen hoe zij het redden.

Zie de signalen
Wie voor een multiculturele klas staat kan te maken krijgen met erekwesties. Veel leerlingen komen uit een wij-cultuur. De Nederlandse norm gaat uit van het individu. Hoe ga je daar als leerkracht mee om?

loverboys paaien via Partypeeps Jaarlijks komen 1500 tot 2000 minderjarige meiden terecht in de prostitutie. Vaak via een loverboy. Ook mbo-leerlingen. Het is erg moeilijk voor docenten om deze meisjes te bereiken.

Ik bestuur ze met trucjes van de straatcultuurHet liefst zouden ze Said Achouitar willen klonen, Nijmegenaar van het jaar 2008. Ooit risicojongere, nu rolmodel. Maar achter de schermen is het ploeteren, Said krijgt zijn projecten niet volledig gefinancierd.

Met azijnzuur naar het hiernamaalsVeel jonge vrouwen zijn zo ongelukkig, dat ze een zelfmoordpoging doen. Vooral Hindostaanse jonge vrouwen vormen een kwetsbare groep. Sociologe Diana van Bergen onderzocht de relatie tussen zelfdoding, sekse en cultuur.

MeisjesbesnijdenisAfrikaanse organisaties pakken meisjesbesnijdenis in Nederland zelf aan. Alem Desta van Vluchtelingenorganisaties Nederland voorspelt: over drie jaar worden  in Nederland wonende meisjes niet meer besneden.

SchatbewaardersDit hele jaar laten bijzondere bibliotheken en archieven in Amsterdam hun topstukken zien, onder de noemer Een stad vol boeken, verborgen schatten in beeld. Op deze pagina’s geven schatbewaarders een voorproefje.