Over Door

Door van der WieleAls zelfstandig journalist en auteur schrijf ik over sociale kwesties, dilemma’s en taboes.

Voordat ik de journalistiek in ging, ben ik opgeleid als sociaal pedagogisch hulpverlener en als cultureel antropoloog. Beide studies hebben mij gevormd in hoe ik onderwerpen benader. Ik zoek de drijfveren van mensen en de dynamiek binnen groepen.

Mijn hart gaat uit naar verhalende journalistiek, ware verhalen die lezen als een roman. Ik schrijf artikelen en boeken.

Ik heb onder meer gepubliceerd in dagblad Trouw, Het Parool, PS van de Week, het Volkskrant Magazine, Santé, Fab Mama, Mijn Geheim, OR-informatie en XIN Magazine. En in een flink aantal (vak)bladen die inmiddels ter ziele zijn.

Naast print, schrijf ik ook voor online vakblad Secondant, over criminaliteitspreventie en sociale veiligheid.

In 2009 kwam mijn tienerroman Een bewijs van liefde uit bij uitgeverij Van Gennep. Over de vijftienjarige zwangere Guadalupe in Mexico-Stad. Het idee voor dat boek ontstond tijdens mijn veldonderzoek in Mexico-Stad naar tienermoeders voor de studie Culturele Antropologie. Het manuscript werd door zo’n tien uitgevers afgewezen en het lag jarenlang in de la. Totdat uitgeverij Van Gennep het wel wilde uitgeven. Uiteindelijk won ik met Een bewijs van liefde de Jonge Jury Debuutprijs 2011.

Als ghostwriter herschreef ik het manuscript van De fatale fuik, van KLPD specialist mensenhandel Henk Werson. Stichting Maatschappij en Veiligheid nomineerde dat boek voor de Publicatieprijs 2013.

In 2015 verscheen De schaduw van Duvan, over de mislukte adoptie van de Colombiaanse Duvan. Een waargebeurd verhaal, verteld vanuit de ouders. Het boek gaat over een vurige kinderwens die overmoedig maakt en over een onuitvoerbare opvoeding, maar ook over veerkracht.

Naast schrijven maak ik ook uitstapjes op audio-visueel vlak. Momenteel werk ik aan een documentaire, een drieluik over bijzondere liefdes. Voor een ander verhalend project duik ik de archieven in voor een audiotour.

Heb je een schrijf- of eindredactieklus? Neem vrijblijvend contact met me op!

Ook voor video of multimediale producties kun je bij mij terecht.